-->

Genişletilmiş Stat Rehberi

    Merhabalar, bu makalemde ilk defa bir rehber hazırlayacağım. Aslında uzun zamandır aklımda bir rehber hazırlamak, hatta rehber serisi hazırlamak var; ama bir türlü cesaret edip bir rehber hazırlayamıyordum. Çünkü sizlere yanlış bilgiler vermekten korkuyorum. Bilindiği üzere statlar hakkında bir çok rehber var, ama ben biraz farklı bir şey yapıp, eğer kafanızda neden sorusu varsa birazda olsa bu soruları yanıtlamayı hedefliyorum.

Umarım beğenirsiniz

Dikkat: Uzun makale, basit matematik içerir.

Rival Regions Genişletilmiş Stat Rehberi
Genişletilmiş Stat Rehberi

  Öncelikle ilk değinmemiz gereken nokta hangi statın öncelik taşıdığını nerden anlıyoruz. Bunu açıklayayım. Bazılarımız red etse dahi, şahsi kanaatimce bu oyundaki en önemli şey ne kadar hasar vurduğunuzdur. Bir yandan saldırırken, darbelere veya ayaklanmalara katılırken; diğer yandan, tam tersi yönde savunurken; ön plana çıkan şey ne kadar hasar verdiğinizdir. Bunun yanında verdiğiniz hasar ile ne kadar tecrübe puanı kazandığınızdır. Peki bu hasar nasıl hesaplanıyor?

Öncelikle hasar formülü aşağıda görüldüğü gibidir.

(1 + Askeri indeks/20 + Füze sistemleri/400 + Liman/400 + Havaalanı/400 + Askeri Akademi/400 + Kuvvet/100 + Ülke bonusu*2 + (Bilgi + Dayanıklılık + Seviye)/200) * Askerlerin hasarı

Bu formülü direk oyunun wiki sayfasından aldım. Şimdi bu formülde yada fonksiyonda, bizim için önemli olan 3 şey bulunuyor. Bunlardan birincisi kuvvet, ikincisi eğitim üçüncüsü ise dayanıklılık. Neden sadece bu üç şey önemli ona açıklık getireyim, askeri akademi hariç diğer değişkenleri, devlette yüksek bir düzeyde yetkili değilseniz değiştiremezsiniz. Ve askeri akademi konusuna gelecek olursak günlük askeri akademi yapmak zaten görevinizdir, ve 20 altın 500 enerji içeceği verdiğinden yapmanız gerekmektedir. Dolayısı ile siz eğer zararınızı yükseltmek istiyorsanız; kuvvet, eğitim ve dayanıklılığa yönelmeniz gerekir. Ayrıyeten verdiğiniz zarar arttıkça daha hızlı seviye alırsınız.

Şimdi bu 3ü zararımızı nasıl etkiliyor ona bakalım.

RR statlar
Rival Regions Statlar

1.Kuvvet

Kuvvetin etkisi 100e bölümü ile elde edilir. Formüldende rahatça anlaşılacağı üzere etkisi kuvvet/100 olarak gösterilmiştir. Basit örneklerle anlatamak gerekirse.

Örneğin 50 kuvveti olan biri kuvvetini 51 yaptığında ne kadar zararı artar?
Önceki hali 50/100,
sonraki hali 51/100,
aradaki fark 51/100-50/100=1/100.
Yani yüzde birlik bir artış olur.

Örneğin 400 kuvveti olan biri, kuvvetini 401 yaptığı zaman hasarı ne kadar artar?
Önceki hali 400/100,
sonraki hali 401/100,
aradaki fark 401/100-400/100=1/100
Yani gene yüzde birlik artış olur.

Özet:

Bu kısımlar önemli unutma!
Buradan ne anlıyoruz, kuvvetin ister 30 ister 900 olsun, kuvvetini 1 yükselttiğinde, hasarın yüzde 1 artar, 2 yükseldiğinde yüzde artar.

2. Eğitim

Eğitimin artıları nelerdir? Öncelikle üretim masraflarını düşürür. Ama piyasada şimdiki gibi eğitimi çok yüksek seviyelerde olan kişiler varken, eğitiminizi yükseltip onlarla aynı seviyede rekabete girmeniz için çok vakit harcamanız gerekir. Ben şahsen üretmek yerine satın almanızın daha kârlı olacağını düşünüyorum.
Birde eğitim maksimum iş tecrübenizi arttırır. İş tecrübesi altın madeninde çalışırken daha çok para kazanmanızı sağlar. Diğer kaynaklarda çalışırken daha fazla kaynak kazanmanızı sağlar. Maksimum is tecrübesinin hesaplanması ise 80000+200*eğitim'dir.

Peki, eğitim zarara ne kadar etki eder?
Eğitim formülde biraz karmaşık olarak gösterilmiş ama sakın gözünüzü korkutmasın. Çünkü:

eğitim/200 + dayanıklılık/200 + seviye/200

Diye ayırdığımizda bizi sadece eğitim/200 olan kısım ilgilendirir. Şimdi örneklerle inceleyelim.

Örneğin 50 Eğitimi olan biri 51 eğitime ulaşırsa hasarı ne kadar değişir?

Lafı uzatmayacağım artık
51/200-50/200=1/200
Yani eğitimi her arttırdığınızda hasar yüzde 0.5 artar.
Buradan diyebiliriz ki eğitimi 2 kere arttırdığında hasarın yüzde 1 artar.


Özet:

Yani eğitimi 2 kere arttırmak ile 1 kere kuvvet arttırmak aynı şey. Ayriyetten gene eğitim seviyeniz ister 500 olsun ister 30 olsun, eğitimi 1 artırırsanız hasarınız yüzde 0.5 artar.

3. Dayanıklılık

Bunların arasında en karışık olanı dayanıklılık. Peki dayanıklılık ne ise yarar. Depo kapasiteni genişletir, ayriyetten savaşa daha çok asker göndermeni sağlar. En önemlisi dayanıklılık 50 olduktan sonra enerji içeceği kaybetmeden, altın madenlerinde çalışabilirsiniz.

Peki hasarı ne kadar etkiler?
Daha önce eğitim bölümünde gösterdiğim gibi dayanıklılık/200 olarak etki eder ayrıyeten daha çok asker yollayabildiğiniz için ikili etki yapar diyelim.

Örneğin dayanıklılığı 50den 51e arttırırsak hasar ne kadar artar?
51/200-50/200=1/200 kadar artar.
Yani dayanıklılığı her arttırdığınizda hasar yüzde 0.5 artar. Yani iki artırırsak yüzde 1 artar.
Ama burda önemli nokta şu dayanıklılığa 2 artış yüzde 1 olsada, daha çok asker yollayabildiniz için yüzde 1den fazla artış sağlar.

Özet:

Dayanıklılığı 1 arttırmak hasarı yüzde 0.5den fazla arttırır. Yani eğitimden daha çok bir hasar artışı sağlarken, kuvvetten daha az hasar artışı sağlar.
Gene diyebiliriz ki, dayanıklılığınız 300 olsada ve 30 olsada, 1 arttırmanız 0.5e yakın hasar artışı sağlar.
Yüksek dayanıklılık seviyesinde hasar, düşük seviyelerine göre daha az artacaktır, ama mutlaka yüzde 0.5’den fazla artacaktır. Üniversite matematiğinde, konkavlık ve konvekslik, limit ve esneklik konularına hakim arkadaşlar, bunu rahatça çıkarabilirler.

Öğrendiklerimizi toparlamak gerekirse.
Tavsiyem önceki anlattığım kısıma hakim olun biraz onları kullanarak devam edeceğim.

----------

1. Oyunda ilk yapmamız gereken şey nedir?

Kesinlikle ve kesinlikle dayanıklılığınızı 50 yapınız ve hep altın madenlerinde çalışınız. Çünkü enerji içeceği kaybetmeden çalışabilmeniz lazım. Enerji içeceği altın demek, enerji içeceği kaybedersiniz altın kaybedersiniz. Dayanıklılığı 50 yaptıktan sonra enerji içeceği kaybetmeden çalışırsınız. Bu ne demek oluyor?
Misal 200 enerji içeceği 20 altın
200 enerji içeceği 200 enerji dolduruyor.
200 enerji ile altın madeninde çalışırsan 20 altın kazanırsın. Yani enerji içeceği kaybetmeden çalışırsın.
(Premium varsa 300 enerji içeceği kullanırsınız!)

2. Olarak yapmanız gereken şey nedir?

Bence ikincil olarak kuvveti 50 yapın, 30dan 50ye yüzde 20 hasar artışı demektir. Eğitimi 20 artırsanız, yüzde 10 hasar artıcak. Kuvveti arttırmak daha hızlı level demek.

3. Yapmanız gereken şey nedir?

Eğitimi 50 yapmaktır.
Önemli bilgi: önce hepsini 50 yapmamızın sebebi 50ye kadar yükseltme için harcadınız süreler kısa. Ayrıyeten yüzde birlik hasar artışı için kuvveti 50den 51 yapmak isterseniz de. Şöyle bir sıkıntı oluyor kuvvet 2 kere eğitimi arttırmaktan daha uzun sürüyor. Dolayısı ile 2 kere eğitimi arttırmak sizin için kârlı olacaktır.

4. Olarak yapmanız gereken şey nedir?

Bu konuda ben tam emin değilim ama herkes, dayanıklılığı 100 yapın diyor onların tavsiyesine uyacağım bende. Dayanıklığı 100 yaparak savaşta harcadınız enerji düşecektir. Ama madenlerde harcadığınız enerji miktarı düşmeyecektir.

5. Olarak yapmanız gereken şey nedir?

Şimdiye kadar bu noktaya gelene kadar zaten bir çok vakit geçirmiş olacaksınız dolayısı ile maksimum iş tecrübesine ulaşmış olacaksınız. İsterseniz o tecrübenizi 75 altın karşılığında diğer alanlara aktarırsınız. Böylece madende, petrolde elmasta, artık hangisine aktardıysanız daha fazla kaynak kazanırsınız. Dilerseniz altında kalsın. Çünkü bunu aktarmanız altın madeninde kazandığınız para miktarını düşürecektir.

6. Olarak yapmanız gereken şey nedir?

Ben şahsen level kazanmanızı hızlandırması açısından kuvveti 100 yapmanızı öneririm.

7. Olarak yapmanız gereken şey nedir?

Gene 50 düzeyinde olduğu gibi eğitimi yükseltmek daha kârlı olacaktır dolayısı ile eğitimi 100 yapmanız gerekir. Eğitimi 100 yaparsanız devlet bölümlerinde de çalışabilirsiniz.

8. Son olarak:

Bundan sonra statları 150/150/150 yapmanız gerekmektedir. Ben şahsen o seviyeye gelemedim. Keza diğer oyunculardan aldığım tavsiye istediğinizden başlayabileceğiniz yönünde. Ama ben kuvvet ve dayanıklılığı paralel götürüp eğitimi gene sona bırakmayı düşünüyorum. Bu sayede bir yandan daha hızlı seviye kazanırken, bir yandan gene statlarımı yükseleceğim.Zaten hepsi 150 olduktan sonra istediğiniz gibi yükseltme yapabilirisiniz.

Umarım faydalı olmuştur.
Yanlışım eksiğim varsa lütfen beni düzeltin.
Bu rehber hepimizin emeği ile bütünlüğe kavuşacaktır.

İlerde başka rehberlerle görüşmek dileği ile...
Esen kalın...

Rehberin yazarı Çınar Sesli'ye böyle bir rehbere emek verip bize kazandırdığı ve bu rehberi yayınlamamıza izin için Rival Regions Türkiye olarak teşekkür ederiz...

Statlarla ilgili anlamadığınız veya belirtmek  istediğiniz her şeyi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz...

Makalenin aslına yorumlar kısmındaki linkden ulaşabilirsiniz....

1 Yorum :

Yorum üzerinden dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz

*Bir Google Hesabınız yoksa Yorumlama Biçimi seçeneklerinden "Anonim" veya ad/url tıklayıp yorum yapabilirsiniz.

Adsense Reklam (Yayın Üstü)

Adsense Reklam (Yayın Ortası)

Adsense Reklam (Yayın Ortası)

Adsense Reklam (Yayın Altı)